Haal de natuur in huis!

29 oktober '21

Als je thuiskomt na een lange werkdag wil je het liefst zo snel mogelijk tot rust komen. Misschien heb je uren in de file gestaan? Of bleek die meeting langer te duren dan verwacht? Moest je snel nog wat boodschappen halen voordat de supermarkt dicht ging? Dan ben je opgelucht als je de voordeur achter je dicht kan slaan. Eindelijk op adem komen. Genieten van de harmonie in huis. Wist je dat je nog meer rust kunt creëren door de natuur in huis te halen? En dan bedoelen we niet alleen planten, maar ook natuurlijke materialen en geuren.

image alt

Landelijke materialen

Natuurlijke elementen hebben het bijzondere effect dat ze een rustgevende invloed hebben. Een houten vloer geeft meteen een relaxerende indruk. Niet alleen parket, maar ook laminaat en vinyl met een houtprint werken rustgevend. Wil je het effect nog meer versterken? Leg dan een schapenvacht op de vloer of de bank.

Ook houten meubels (eik, beuk, berk, grenen, noten, mahonie, etc) geven je ruimte meteen een karaktervolle, idyllische uitstraling. Heb je geen houten meubels? Dan kan je altijd zelf creatief aan de slag gaan. Plaats een houten rek in de hoek van de kamer en zet er allerlei plantjes op. Of hang enkele houten kratjes aan de muur. Vul ze met beeldjes, planten, fotolijstjes of ander decoratiemateriaal. Niet alleen in de woonkamer kan je landelijke materialen integreren. Maar ook in de badkamer bijvoorbeeld. Werk de zijwanden van je badkamermeubel af met houten platen. Maak er meteen opbergruimte in voor je handdoeken, shampoo, toiletartikelen, enzovoort.


image alt

Speel met licht

Licht zorgt voor een ruimtelijk gevoel, denk slim na over je raambekleding om de lichtinval optimaal te benutten. Glazen wanden en ramen zuigen als het ware de natuur naar binnen. Je staat binnen, maar het voelt alsof je buiten bent.

Komt er niet genoeg licht naar binnen om echt het gevoel van buiten te geven? Ga dan eens aan de slag met fotobehang met daarop natuurelementen: een foto van een woud, rivier, rendier, waterval, zonsondergang of wuivende palmen geven de ruimte meteen een andere sfeer. Je waant je bijna op vakantie en dat is exact de bedoeling. Ook fotobehang met opeengestapelde houtblokken creëert al een rustgevend effect.

Je kan zelfs nog een (extreem) stapje verder gaan met een volledige wand van mos. In je badkamer bijvoorbeeld. Dat is eens wat anders dan klassieke badkamertegels. Er bestaan zelfs douchematten gemaakt van mos. Zo haal je letterlijk de natuur in huis.

image alt

Aardetinten en Geuren

Smaken verschillen. En ieder jaar zijn er wel andere hippe kleurentrends. Maar natuurlijke kleuren blijven altijd overeind. Kleuren zoals wijnrood, leem, woestijnzand, forest green of terracotta zijn geven een warme en kalmerende sfeer in huis.

Niets is rustgevender dan de geur van aroma’s die zich door de woonkamer verspreiden. Zeker als de geuren je doen wegdromen en je die boswandeling van enkele maanden geleden helemaal opnieuw lijkt te beleven. Geuren verspreid je niet alleen met geurkaarsen, maar ook met planten, oliën, geurblaadjes of aroma diffusers.

image alt

Planten, natuurlijk!

Last but not least breng je de natuur ook letterlijk in huis met planten. Ga zorgvuldig te werk bij de keuze van je groen. Heb je een laag plafond en een kleine ruimte? Dan is een waaierpalm niet zo’n goed idee. Die past eerder in een ruime woonkamer of grote hal. Je hoeft niet altijd voor een grote plant te kiezen, verspreid door je woonkamer op verschillende plaatsen vetplantjes, een potje rotskoraal, sier- of kattengras. Kan je lange dressoir wel wat groen gebruiken? Dan is een schijfcactus of gatenplant ook een hippe blikvanger. Planten hebben niet alleen het voordeel dat ze een harmonische sfeer creëren, maar ze zuiveren ook nog eens de lucht. Redenen genoeg dus om je ruimtes op te vrolijken met wat groen.

Vragen? Neem contact op
Meer lezen? Laatste nieuws