10 Energiebesparende tips voor thuis

30 september '21

De herfst is begonnen en het duurt niet lang of de CV draait weer op volle toeren. Ook wordt het later licht en eerder donker, dus zetten we vaker de lampen aan in huis. En misschien verwarm je voordat je gaat slapen wel even lekker het bed met de elektrische deken. De winter is een heerlijke tijd, maar ook een tijd waarin het energieverbruik flink toeneemt. Hierbij 10 tips om thuis energie te besparen. Want dat is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu!

1. Kies voor vloerverwarming

Tegenwoordig worden de meeste nieuwbouwwoningen opgeleverd met vloerverwarming. Is dat bij jou huis nog niet het geval, overweeg dan zelf vloerverwarming in plaats van gewone radiatoren. Volgens de Consumentenbond kun je hiermee zo’n 10 tot 15 % besparen op de stook- en met name de zogenoemde ‘aanjaagkosten’. Bij vloerverwarming kan de temperatuur doorgaans namelijk een stuk lager blijven, door de optimale warmteregulering.

image alt

2. Zet de thermostaat lager

Of je huis nu wordt verwarmd door een CV-ketel of een warmtepomp; elke graad minder betekent een besparing op je energierekening. Dus vind je het kil in huis? Trek een warme trui en dikke sokken aan, steek kaarsjes aan of vul een warme kruik. Heb je toch liever de verwarming aan, zorg dan dat je alleen de ruimte(s) verwarmt waar je gebruik van maakt. Schaf bijvoorbeeld slimme thermostaatknoppen aan. Een investering die zich, bij goed gebruik, zeker terugverdient!

3. Laat je cv-ketel onderhouden en afstellen

Deze tip geldt uiteraard niet voor woningen met een warmtepomp. Maar wist je dat een slecht afgestelde cv-ketel kan leiden tot energieverspilling? Ook vraagt vooral de pomp van de ketel veel elektriciteit. Zet deze daarom zo laag mogelijk. Of… laat dit doen. Een jaarlijkse onderhoudsbeurt door iemand met verstand van zaken, heeft dan ook meerdere voordelen!

image alt

4. Gebruik energiezuinige verlichting

Kies bij het inrichten van jouw nieuwbouwhuis voor energiebesparende verlichting, zoals ledlampen. Een ledlamp is zuiniger dan een gloeilamp – die ook al niet meer wordt verkocht – en een halogeenlamp. Heb jij nog energievretende lampen in huis? Een verhuizing is een mooi moment om deze te vervangen. Je bespaart hiermee enorm op je energierekening. Nóg een simpele besparingstip qua verlichting: doe de lampen uit in ruimtes waar licht niet nodig is!

5. Kies energiezuinige apparaten

Kijk bij de aanschaf van nieuwe (keuken)apparaten altijd naar het energielabel: hoe groener de kleur en hoe dichter bij de A, des te zuiniger is het apparaat. Voor wasmachines, wasdroogcombinaties, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen is het energielabel in 2021 overigens vernieuwd; hierbij zijn de ‘plusjes’ verdwenen en loopt het energielabel van A t/m G. Lees alles over energielabels.

6. Overweeg ‘slimme apparaten’ in huis

Er bestaan tegenwoordig ‘slimme apparaten’, die de maximale energiebelasting in huis beperken. Bijvoorbeeld door de droger even stil te zetten als deze gelijktijdig met de wasmachine teveel stroom verbruikt. Of een intelligente laadpaal voor de auto, die weet wanneer de stroom goedkoper is, zodat je bespaart op laadkosten. Laat je bij het inrichten van je nieuwe woning informeren over de mogelijkheden.

7. Voorkom ‘sluipverbruik’

Ook in stand-by modus gebruiken apparaten zoals de televisie energie. Door ze écht uit te zetten en stekkers van opladers uit het stopcontact te halen, kun je een paar tientjes per jaar besparen. Om dit ‘sluipverbruik’ tegen te gaan, kun je bijvoorbeeld stekkerblokken gebruiken met aan/uit-schakelaar, waarmee je ingeplugde apparaten en opladers in 1x kunt uitschakelen.

image alt

8. Bespaar op warm water

Een groot deel van je gasverbruik wordt gebruikt voor warm water, met name voor de douche. Overigens is douchen nog wel altijd water- en energiezuiniger dan een bad, dus kies daar bij voorkeur voor. Maar, douche niet te lang! Met 5 minuten in plaats van bijvoorbeeld 10 minuten douchen, kun je flink besparen op gas en water (én je energierekening). Nóg meer water kun je besparen met een waterbesparende douchekop, die per minuut minder water doorlaat.

9. Bespaar überhaupt op water!

We blijken met z’n allen – uit gewoonte – vaker te wassen dan nodig is! Vraag je dus af of je een kledingstuk écht niet nog een dagje aan kan. Door minder vaak te wassen, bespaar je niet alleen water en energie… maar ook tijd! Wie wil dat nu niet? Overigens is wassen op 30 graden een kwart goedkoper dan wassen op 40 graden. Is kleding niet meer zo fris, maar ook niet heel vuil? Kies dan voor wassen op een lagere temperatuur!

image alt

10. Was drogen? Doe het slim!

Kies bij de aanschaf van een wasdroger bij voorkeur voor een warmtepompdroger, met een zo laag mogelijk energielabel. Maak bovendien regelmatig het pluisfilter schoon. Hierdoor blijft je wasdroger efficiënt(er) werken. Nóg energiezuiniger je was drogen drogen? Maak gebruik van een droogrek of waslijn; iedere keer dat je je was ophangt, verdien je geld!

Zonnepanelen, warmtepomp en isolatie

Met goede isolatie van je huis is een enorme energiebesparing te realiseren. Uiteraard is jouw nieuwbouwhuis al meteen goed geïsoleerd. En misschien zelfs al voorzien van zonnepanelen en/of een warmtepomp voor de verwarming van je huis en warm water, in plaats van een CV-ketel. Maar zoals je hierboven ziet, blijven er nog genoeg trucs over die bevorderlijk zijn voor je portemonnee én het milieu.

  Bekijk de planning
  Nieuws van de bouwplaats